Wij gebruiken cookies om ons verkeer te analyseren. Bij het gebruiken van onze site accepteer je de voorwaarden.

Verhaal

De holle klank van watermeloen

Door William Karels - Product Manager Melons and Field Products

De watermeloen is tegenwoordig heel populair als fruit. Vooral op warme zomerdagen is watermeloen heerlijk dorstlessend. Hoewel een watermeloen voor maar liefst 95% uit water bestaat, bezit het veel voedingstoffen zoals ijzer en vitamine C. De rode kleur is te danken aan de stof ‘lycopeen’, die je ook terugvindt in tomaten. Ook deze stof heeft een positieve impact op onze gezondheid. Supergezond dus! Maar wist je dat watermeloen eigenlijk helemaal geen fruitsoort is? Door de zoete smaak associëren consumenten de vrucht vaak met fruit, maar watermeloen is familie van de komkommer en dus een groente.

Altijd de juiste match
De watermeloen is lekker uit het vuistje, in een zomers drankje of als ingrediënt in gerechten, zoals salades. We zien dat watermeloenen alleen populair zijn als de zomerdagen warm zijn. De fluctuatie kan dus van tijd tot tijd behoorlijk verschillen. Dat is voor telers niet altijd even makkelijk.

Gelukkig kunnen wij onze telers hier goed in ondersteunen. Onze kracht zit ‘m dan ook in het feit dat wij afnemers en telers met elkaar matchen, op basis van kwaliteitseisen. Door onze driehoeksverhouding van telers, onze eigen productspecialisten en de afnemers, hebben wij alle benodigde kennis en informatie in huis om de watermeloenen op de best mogelijke eindbestemming te krijgen. Daarnaast is onze keten kort, waardoor de houdbaarheid optimaal is en de kosten beperkt blijven. Door onze open communicatie en korte lijnen, weet iedereen waar hij of zij aan toe is en komt niemand voor verrassingen te staan.

Klein maar fijn
De ontwikkeling van nieuwe variëteiten in watermeloenen staat niet stil. Telers kunnen dan ook steeds beter een smaakvollere watermeloen op de markt brengen. De opvallendste trend die we zien is dat de eenpersoonswatermeloen oftewel de mini-watermeloen de laatste jaren steeds populairder wordt. Dat is ook niet gek, want zo’n kleine watermeloen is veel makkelijker te consumeren dan die hele grote. Het is zelfs zo dat de grotere watermeloenen tegenwoordig niet meer per stuk verkocht worden, maar aangeboden worden als halve meloen of zelfs als schijf. De grootste watermeloenen worden vandaag de dag nog wel verkocht op de Spaanse, lokale markten. Ook worden veel grote meloenen gebruikt in de fruit verwerkende industrie.

Meer interessante verhalen